Dizi klişeleri ve diziler

'Sayın Burhan Ayeri, ekranlarda yayınlanan yerli dizilerin profillerini çıkardığımız zaman aslında bunların yıllardır aynı hikaye etrafında döndüklerini ve seyirciye yeni bir şey vermediklerini göreceksiniz:

1. Bir aşk üçgeni olmazsa olmazdır (Acı Hayat, Ihlamurlar Altında, Candan Öte, Gülpare.)

2. Mutlaka bir saplantılı aşk etrafa dehşet saçacaktır. (Kaybolan Yıllar, Beyaz Gelincik, Yanık Koza, Gülpare.)

3. İki sevgili arasına yanlış anlaşılmalara neden olacak şahıslar girmeli. (Cennet Mahallesi, Fırtına, İki Aile, Kaybolan Yıllar.)

4. Dizilerde muhakkak karakterler hastane koridorlarına düşmelidir ve heyecan artmalıdır. (Acı Hayat, Ihlamurlar Altında, Kaybolan Yıllar, Gülpare, Asmalı Konak, Yabancı Damat.)

5. Bütün dizilerde silahlar patlamalı. Çünkü bu dizilerde silah taşımak normaldir. (Kaybolan Yıllar, Acı Hayat, Sağır Oda, Arka Sokaklar, Hırsız Polis, Sırça Köşk, Ahh İstanbul, Acemi Cadı.)

6. Her yerli dizide siyah takım elbiseli ve silahlı adamlar olmalı. (Acı Hayat, Ihlamurlar Altında, Sırça Köşk, Ahh İstanbul, Acemi Cadı, Gülpare, Hırsız Polis, Yabancı Damat, Sıla, Sağır Oda, Yanık Koza, Kaybolan Yıllar.)

7. Modern ve ilkel ağalar ile onların kumaları ya da sevgilileri. Vazgeçilmez töre hikayeleri. (Berivan, Zerda, Kınalı Kar, Asmalı Konak, Adak, Ezo Gelin, Sıla.)

8. Ünlü bir soyadına sahip zengin bir aile ve bir köşk ya da konak. (Yanık Koza, Acı Hayat, Adak, Ihlamurlar Altında, Asmalı Konak.)

9. Her yerli dizide bir fırlama ve üçkağıtçı kardeş ya da dayı vardır. (Karagümrük Yanıyor, Çarli, İki Aile, Bir İstanbul Masalı.)

10. Yerli diziler yabancı dizileri kopya etmek zorundadır. (Acemi Cadi, Deli Dolu, Bir İstanbul Masalı, Arka Sokaklar.)

11. Fedakar anneler ve çocuklarım olmadan asla diyenler. (Erkekler Ağlamaz, Binbir Gece, Aliye, Ahh İstanbul.)

12. Gözüpek ve korkusuz aşık erkekler, hatta tek kişilik ordular. (Acı Hayat, Ihlamurlar Altında, Adak, Sağır Oda, Kurtlar Vadisi.)

13. Konaklarda ve köşklerde mutfak ahalisi. (Asmalı Konak, Haziran Gecesi, Gülpare.)

14. Dizilerdeki karakterler sinirlenince mutlaka bardakları ellerinde kırarlar. (Acı Hayat, Kaybolan Yıllar, Asmalı Konak.)

15. Bu yerli dizilerin sezon finalleri ya hastanede ya trafik kazasıyla ya da önemli karakterlerden birinin vurulmasıyla sonuçlanır. (Yerli dizilerin çoğu).

16. Eski yerli filmleri günümüze uyarlarlar. (Acı Hayat, Yalancı Yarim, Ihlamurlar Altında.)

17. Yerli dizilerin isimleri eski yerli şarkıların isimlerinden uyarlanmıştır. (Sev Kardeşim, Yalancı Yarim, Erkekler Ağlamaz.)

Aslında saymakla bitmez. Yıllarca yerli senaristler aynı hikayeleri, aynı karakterleri farklı dizilerde bizlere izletmeye çalışıyor. Yeni konular, yeni hikayeler üretemiyorlar. Aynı çizgide ilerlemiyorlar. Seyircilerin görevi şu dizi yeniden yayınlansın ya da şu dizi neden yayından kaldırıldı demek olmasın. Yenilik istesin, bu dizileri sorgulasın, kalite istesin. Yoksa seyircilerin yanında kar kalan yerli dizi tekrarları. Durum bu işte

0 yorum:

Write here, about you and your blog.
 
Copyright 2009 Super Gazete All rights reserved.
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress Theme by EZwpthemes